Τρίτη 2 Απριλίου 2013

Το να ζητας "συγγνωμη" δεν σημαινει παντα πως εχεις αδικο

ΣυγνώμηΌταν η λέξη «συγγνώμη» χρησιμοποιείται σωστά, σε βοηθά να οικοδομήσεις σχέσεις εμπιστοσύνης και ειλικρίνειας με τους γύρω σου. Ωστόσο, όπως κι εσύ έχεις την τάση και την κακή συνήθεια να νιώθεις ενοχές κάνοντας συχνά χρήση της συγγνώμης ακόμη και όταν δε χρειάζεται. Είσαι ενοχικος-η ακόμη και όταν δεν ευθύνεσαι για κάτι, κατάσταση που σου στερεί την ηρεμία και τη γαλήνη καταστρέφοντας παράλληλα την αυτοεκτίμησή σου. Επειδή όμως δε χρειάζεται να γίνεσαι πάντα το θύμα μάθε σε ποιές περιπτώσεις δε χρειάζεται να απολογείσαι, να δικαιολογείσαι να ζητάς συγχώρεση.

Δε χρειάζεται να ζητάς συγγνώμη όταν...

Κάνεις πράγματα για τον εαυτό σου

Οι γυναίκες από τη φύση μας έχουμε μια τάση να δείχνουμε ιδιαίτερη φροντίδα και αφοσίωση στο σύντροφό μας και την οικογένειά μας. Αυτό, ωστόσο, δε σημαίνει πως πρέπει να βάλουμε σε δεύτερη μοίρα τον εαυτό μας και τις ανάγκες μας. Γι΄αυτό κάθε φορά που νιώθεις ενοχές επειδή κάνεις πράγματα για τον εαυτό σου, διώξε τις με μιας και μη σπεύσεις να ζητήσεις συγχώρεση από κανέναν.Το ιδιο μπορει να ισχυει και για τον αντρα οταν κανει καποια πραγματα για τον εαυτο του ακομα και ενα χομπι.

Θέλεις να μείνεις μόνος-η

Υπάρχουν κάποιες στιγμές της ημέρας που νιώθεις έντονα την ανάγκη να απομονωθείς. Δε θέλεις να συζητήσεις με κανέναν και πάνω απ΄ όλα να μην ακούς κανένα. Μπορεί ο σύντροφός σου να έχει όρεξη για αγκαλίτσες και η μητέρα σου να θέλει κουβεντούλα, αν όμως νιώθεις την ανάγκη να μείνεις για κάποια ώρα μόνη μπορείς να το ζητήσεις δίχως ενοχές. Αν το ζητήσεις, άλλωστε με όμορφο τρόπο δε θα νιώσουν ότι τους απορρίπτεις.

Εκφράζεις τα συναισθήματά σου

Δεν πρέπει να αισθάνεσαι άσχημα κάθε φορά που αποκαλύπτεις τις σκέψεις και τα συναισθήματά σου στους άλλους, ακόμη και αν αυτά δεν είναι ευχάριστα. Το να εκφράζεσαι και να έχεις μια ειλικρινή σχέση με τους γύρω σου είναι ζωτικής σημασίας. Με αυτό τον τρόπο έρχεσαι ένα βήμα πιο κοντά στην ευτυχία, επιτυγχάνοντας μια ειλικρινή επικοινωνία με τους ανθρώπους που σε περιβάλλουν.

Είσαι ο εαυτός σου

Πόσες φορές έχεις ακούσει τη συμβουλή «Να είσαι ο εαυτός σου»; Κι όμως κάθε φορά που το κάνεις εισπράττεις επικρίσεις. Αν για παράδειγμα ο σύντροφός σου ενοχλείται από στοιχεία της προσωπικότητάς σου όπως για παράδειγμα η κοινωνικότητά σου, δε χρειάζεται να νιώθεις ενοχές γι΄αυτό. Δε χρειάζεται να ζητήσεις συγγνώμη για στοιχεία της προσωπικότητάς σου που ποτέ δεν απέκρυψες. Αν το κάνεις αυτό, αυτόματα δέχεσαι τα «καλούπια» που σου βάζουν όλοι όσοι προσπαθούν να σε αλλάξουν.

Αρνείσαι κάτι

Αν είσαι ο τύπος του ανθρώπου που δυσκολεύεται να πει «ΟΧΙ» μάλλον πρέπει να αρχίσεις να προπονείσαι στην άρνηση για να μην πελαγώσει. Αν βέβαια από τη φύση σου είσαι άτομο καλοπροαίρετο και φιλότιμο, τότε μάλλον ακόμη και το «όχι» που θα λες θα ακολουθείται από τη «συγγνώμη». Εάν δεν έχεις τη δυνατότητα να βοηθήσεις ένα φίλο οικονομικά ή αν δεν μπορείς να τον εξυπηρετήσεις λόγω έλλειψης χρόνου δεν χρειάζεται να απολογηθείς γι΄ αυτό ή να νιώσεις άσχημα. Μην επιτρέψεις σε κανέναν να σου δημιουργήσει ενοχές όταν δεν τον βοηθάς επειδή αδυνατείς να το κάνε



Το να ζητας "συγγνωμη" δεν σημαινει παντα πως εχεις αδικο...Πολλες φορες σημαινει οτι εκτιμας τη σχεση σου με καποιον ανθρωπο περισσοτερο απο τον εγωισμο σου . . .