Δευτέρα, 1 Απριλίου 2013

Σας γέλασαν σήμερα ή τους γελάσατε;


Πρωταπριλιά. Σας γέλασαν σήμερα ή τους γελάσατε;
Πρωταπριλιά. Είσαστε το κλασικό «πειραχτήρι» που του αρέσουν οι φάρσες ή το αιώνιο «θύμα» που κάθε χρόνο του την σκάνε; Όπως και να ’χει τα ψέματα της Πρωταπριλιάς είναι ένα έθιμο που μας έχει έρθει από την Ευρώπη.
Στην Ελλάδα διαφοροποιήθηκε το έθιμο και πήρε την γνωστή ελληνική χροιά . Η βασική ιδέα βέβαια παρέμεινε ίδια. Λέμε αθώα ψέματα με σκοπό να ξεγελάσουμε το «θύμα» μας. Σε κάποιες περιοχές της πατρίδας μας, θεωρούν ότι όποιος καταφέρει να ξεγελάσει τον άλλο, θα έχει την τύχη με το μέρος του όλη την υπόλοιπη χρονιά. Σε κάποιες άλλες πιστεύουν ότι ο «θύτης» θα έχει καλή σοδειά στις καλλιέργειες του.Όσο για το «θύμα», πιστεύεται ότι, σε αντίθεση με τον «θύτη», θα έχει γρουσουζιά τον υπόλοιπο χρόνο και πιθανότατα αν είναι παντρεμένος θα χήρεψει γρήγορα. Στη Θράκη το βρόχινο νερό της Πρωταπριλιάς θεωρείται θεραπευτικό και γι’ αυτό το μαζεύουν σε μπουκάλι και πίνει απ’ αυτό ο άρρωστος.
Στην Κομοτηνή, την παλιά Γκιουμουλτζίνα, λέγανε πως την πρωταπριλιά το είχαν σε καλό να γελούν, «για να γίνουν τα κουκούλια τους»,όταν, βέβαια, είχαν σηροτροφία (εκτροφή μεταξοσκωλήκων). Στην Τζαντώ της Ανατολικής Θράκης, είχανε, λέει, σε καλό να γελάσουν τον άλλον, για να κάνουν τα δέντρα καρπό Μα κείνος που ξεγελιόταν το είχε σε κακό όλο το χρόνο θα ήτανε γελασμένος, κι αν ήταν παντρεμένος, θα χήρευέ. Στην Άνδρο, πάλι, λένε ψέματα την 1η του Μάρτη κι όχι την Πρωταπριλιά.
Από την Ισλανδία ως την Γκόα και από την Αθήνα ως την Αλάσκα, η Πρωταπριλιά, η Ημέρα των Τρελών του Απρίλη (April Fools Day), είναι μέρα χαράς, αστείων, κάποτε χοντροκομμένων, και ψεμάτων με στόχο την γελοιοποίηση ή εξαπάτηση κάποιου, πάντα για την (έστω κακεντρεχή) διασκέδαση των πολλών. Παρ' όλα αυτά, παρά την ευρεία γεωγραφική διάδοση της γιορτής και την καταγραφή της στα ιστορικά κείμενα αιώνες τώρα, ακόμη δεν γνωρίζουμε από που κρατάει η . κούφια της.
Το σίγουρο είναι πως, δεν είναι χριστιανική γιορτή.

Καλή Πρωταπριλιά και μη ξεχνάτε μπορεί να είναι και καλό να σας "κοροϊδεψουν" μόνο για μία μέρα!