Παρασκευή 26 Απριλίου 2013

Κάτι λείπει από τη ζωή σου;


Πόσες φορές το έχουμε πει; Και πόσες άλλες το έχουμε ακούσει;
- Κάτι λείπει από τη ζωή μου και δεν είμαι ευτυχισμένος / ευτυχισμένη!
Συνήθως , δεν ξέρουμε τι είναι αυτό το «κάτι» που λείπει από τη ζωή μας και ευχόμαστε να το γνωρίζαμε. Άλλες φορές πάλι, πιστεύουμε ότι αυτό που μας λείπει και μας κάνει δυστυχισμένους είναι μια σχέση ,η κατάλληλη δουλειά ,οι φίλοι ή χιλιάδες άλλα πράγματα που μπορεί να είναι είτε υλικά αγαθά είτε άλλες εσωτερικές ανάγκες για επικοινωνία, αγάπη , κατανόηση, αυτοπεποίθηση κλπ. 



Συνήθως ,η σκέψη αυτή του ανικανοποίητου μας δημιουργεί την εντύπωση ότι η ζωή μας είναι άδεια, βαρετή και δεν έχει σκοπό. Δυστυχώς, προσπαθούμε χωρίς αποτέλεσμα, να καλύψουμε αυτή την ανεπάρκεια με τον υπερκαταναλωτισμό, το φαγητό και άλλες καταχρήσεις που με μαθηματική ακρίβεια μας οδηγούν σε ακόμα πιο δύσκολα μονοπάτια από αυτό στο οποίο ήδη βαδίζουμε. Το ανικανοποίητο της ζωής μας οδηγεί στο να παίρνουμε ρίσκα τα οποία δεν δίνουν λύση στα προβλήματα μας , όπως π.χ την δημιουργία μιας εξωσυζυγικής σχέσης ή στην ανάληψη εξόδων πέραν των δυνατοτήτων μας, όπως π.χ την αγορά ενός πολύ ακριβού αυτοκινήτου ή σπιτιού. Πιστεύουμε ότι με τον πειραματισμό και ζώντας επικίνδυνα και αλόγιστα, ότι τελικά θα ανακαλύψουμε το μυστικό της ευτυχίας και θα αποδράσουμε από τα τετριμμένα που δεν μας ικανοποιούν. Κάνουμε όμως μεγάλο λάθος. Το τραγικό, είναι ότι ακόμα και αν πάρουμε επιπόλαια ρίσκα και εάν γεμίσουμε την ζωή μας με άχρηστα αγαθά τελικά θα συνειδητοποιήσουμε ότι το κενό μέσα στην ψυχή μας θα εξακολουθήσει να υπάρχει. Μπαίνουμε σε αυτό το μοτίβο συμπεριφοράς που μας κάνει να ψάχνουμε όλο και πιο πολύ , να ζητάμε όλο και πιο πολλά και να νιώθουμε συνεχώς πιο μόνοι, πιο μπερδεμένοι και πιο ανικανοποίητοι.

Γιατί μας λείπει κάτι από τη ζωή μας; Και τι είναι αυτό το κάτι που μας λείπει τελικά; Για να νιώθουμε τόσο ανικανοποίητοι σημαίνει ότι έχουμε χάσει επαφή με όλα αυτά που υπάρχουν ήδη στη ζωή μας και που κάποτε μας χάριζαν ευτυχία, έχουμε χάσει επαφή με τις αξίες μας και τους ανθρώπους που ομόρφαιναν τη ζωή μας με την παρουσία και τα λόγια τους. Όλοι αυτοί οι παράγοντες ομόρφαιναν τη ζωή μας και της χάριζαν ισορροπία και πληρότητα. Από τη στιγμή που οι παράγοντες αυτοί δεν υπάρχουν για τον ένα ή τον άλλο λόγο, τότε η ζωή μας φαίνεται άδεια και προσπαθούμε να την γεμίσουμε με υποκατάστατα ευτυχίας που πιθανό να μας κάνουν να αισθανθούμε τα ίδια συναισθήματα χαρά και πληρότητας.

Όλα αυτά που δίνουν νόημα στην ζωή μας και την μετατρέπουν από μια καθημερινή ρουτίνα επιβίωσης σε έναν παράδεισο ευτυχίας γεμάτο περιπέτεια, βρίσκονται κρυμμένα βαθιά μέσα μας , πλακωμένα από την σκόνη και τα σκουπίδια που οι δυσκολίες και οι αρνητικές μας σκέψεις έφεραν στην ψυχή μας. Αντί λοιπόν να ψάχνουμε απελπισμένα να βρούμε καινούργιες πηγές ευτυχίας , γιατί δεν ψάχνουμε πρώτα βαθιά μέσα στη ψυχή μας; Αυτό που πραγματικά έχουμε ανάγκη είναι να χαλαρώσουμε, να ηρεμήσουμε και να αναλογιστούμε τι ήταν αυτό που μας έκανε ευτυχισμένους στο παρελθόν; Τι ήταν αυτό που μας γέμιζε με ενθουσιασμό; Τι ήταν αυτό που μας ανέβαζε το ηθικό και μας έδινε την δύναμη να κάνουμε τα πάντα; Ποιο ήταν το μυστικό της ευτυχίας μας όταν νιώθαμε ευτυχισμένοι και ικανοποιημένοι από τη ζωή μας;

Αν μας λείπουν αγαπημένοι άνθρωποι, τότε ας κάνουμε το πρώτο βήμα για να τους επαναφέρουμε στην ζωή μας. Δεν είναι δύσκολο , απλά πρέπει να ξεπεράσουμε τις όποιες ανασφάλειες μας ή τον εγωισμό μας και να πούμε :
- Σε χρειάζομαι στην ζωή μου, μου λείπεις , η παρουσία σου μου κάνει καλό.

Αν μας λείπουν κάποιες αγαπημένες ασχολίες που μας έκαναν να χαλαρώνουμε ή να νιώθουμε δημιουργικοί, τότε ας προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε τον χρόνο μέσα στην καθημερινότητα μας και να τον αφιερώσουμε σε αυτά που αγαπάμε. Μήπως ήρθε η ώρα να ξεκινήσουμε αυτό το χόμπι ; Να γυμναστούμε; Να ζωγραφίσουμε και να γράψουμε; Να περπατήσουμε στο αγαπημένο μας δάσος ή να φτιάξουμε εκείνη την κατασκευή που είναι χρόνια τώρα παρατημένη στην αποθήκη;


Η ικανοποίηση και η ολοκλήρωση στην ζωή μας δεν προκύπτουν από εξωτερικούς παράγοντες αλλά από εμάς τους ίδιους και από τον τρόπο με τον οποίο εμείς δημιουργούμε την πραγματικότητα γύρω μας.

Αν σας λείπει η αγάπη , φέρτε την αγάπη στην ζωή σας αφού πρώτα όμως μάθετε να την χαρίζετε απλόχερα. Αν σας λείπει η αισιοδοξία , ονειρευτείτε αυτή τη στιγμή τα πιο όμορφα όνειρα για το μέλλον σας και κυνηγήστε τα για να μην μείνουν μόνο όνειρα. Αν σας λείπει το ενδιαφέρον, δημιουργείστε ενδιαφέροντα και ασχοληθείτε με ότι αγαπάτε και με ότι σας εκφράζει για να έχετε χιλιάδες λόγους να ενδιαφέρεστε. Αν σας λείπει η επικοινωνία, βγείτε από το καβούκι ασφαλείας σας και απλώστε το χέρι σας στους ανθρώπους – πραγματικά θα εκπλαγείτε με το πόσοι άνθρωποι θα αντεπεξέλθουν στο κάλεσμα σας.

Όταν νιώθετε εξαντλημένοι, όταν νιώθετε μόνοι, ανικανοποίητοι, άδειοι, απογοητευμένοι, μην τα παρατάτε. Μην αφήνεστε έρμαιο στη μοίρα σας. Είναι η κατάλληλη στιγμή για να μαζέψετε όλες σας τις δυνάμεις, να πατήσετε στα πόδια σας, να πολεμήσετε για την ευτυχία σας, να αποδείξετε ότι η ζωή σας είναι γεμάτη! Είστε αυτόφωτοι. Δεν σας λείπει τίποτα για να γεμίσετε την ζωή σας με ομορφιά. Το μόνο που χρειάζεται είναι να το συνειδητοποιήσετε….