Πέμπτη 25 Απριλίου 2013

Φοβάμαι να ζήσω…



Αλήθεια, έχετε νιώσει ποτέ πως έχετε κουραστεί τόσο πολύ συναισθηματικά που δεν έχετε το κουράγιο να ζήσετε ; Δεν θέλετε να συμμετέχετε στα γεγονότα που διαδραματίζονται δίπλα σας , δεν θέλετε να αισθάνεστε , δεν θέλετε να υποφέρετε άλλο ; Φοβάστε να αγαπήσετε , φοβάστε να αφεθείτε , φοβάστε ακόμα και αυτή την ίδια την ευτυχία γιατί πιστεύετε ότι δεν φτιάχτηκε για σας ; Έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί καταλήξατε σε αυτή τη συναισθηματική κατάσταση ;

Η συναισθηματική εξάντληση ή συναισθηματική παγωνιά είναι αποτέλεσμα μιας μακροχρόνιας συναισθηματικής ταλαιπωρίας μας. Ένα δύσκολο διαζύγιο που τραβάει μήνες , ένας άσχημος χωρισμός με πολλά δυσάρεστα επακόλουθα , μια ασθένεια ενός αγαπημένου προσώπου , η κατ εξακολούθηση αποτυχημένες σχέσεις ή ακόμα και το υπερβολικό εργασιακό άγχος και τα προβλήματα στον εργασιακό χώρο , μπορούν να μας οδηγήσουν σε αυτή τη κατάσταση της συναισθηματικής εξάντλησης. Σας φαίνεται παράλογο ; Όπως κουράζεται το σώμα και το μυαλό μας μπορεί να κουραστεί και η ψυχή μας όταν δεν παίρνουμε τα κατάλληλα μέτρα για να την ξεκουράζουμε και να τη ξαλαφρώνουμε από τα αρνητικά φορτία.

Σκεφτείτε μια περίοδο της ζωής σας στην οποία η συναισθηματικές απογοητεύσεις ακολουθούσαν η μια την άλλη χωρίς να σας δίνουν το περιθώριο να χαλαρώσετε και να ανακάμψετε. Πως αισθανόσασταν τότε ; Να σας βοηθήσω λιγάκι να θυμηθείτε ; Αισθανόσασταν άδειοι , γιατί δώσατε πολλά αλλά δεν πήρατε πίσω το ανάλογο αντάλλαγμα. Αισθανόσασταν μόνοι και εγκαταλειμμένοι , χωρίς κανένα στήριγμα και χωρίς μια φλόγα αγάπης στη ζωή σας. Αισθανόσασταν ότι κανένας δεν σας καταλαβαίνει και κανένας δε σας στηρίζει σε όλα αυτά που περνάτε. Αισθανόσασταν πως θα είσαστε για πάντα δυστυχισμένοι και ότι τα πράγματα δεν θα αλλάξουν ποτέ προς το καλύτερο. Δεν είχατε το κουράγιο να προσπαθήσετε. Δεν είχατε το κουράγιο να παλέψετε άλλο. Δεν είχατε τη δύναμη να βάλετε τον εαυτό σας σε ακόμα μια διαδικασία που πολύ πιθανό να σας οδηγούσε σε ακόμα μια αποτυχία και σε ακόμα μια πληγή που θα ήταν πολύ δύσκολο για εσάς να τη γιατρέψετε. Σωστά ;

Πολλές ανοιχτές πληγές μαζί , σας οδηγούν σε συναισθηματική αιμορραγία. Ναι , κάπως έτσι είναι. Ο ψυχή σας , πληγή με πληγή , αδειάζει από τα συναισθήματα και από όλα εκείνα τα πράγματα που σας δίνουν δύναμη να βλέπετε τη ζωή από την όμορφη και θετική της πλευρά. Με την εσωτερική σας δύναμη εξασθενημένη , δεν έχετε το κουράγιο να ζήσετε. Γίνεστε έρμαιο των φόβων σας και αποτραβιέστε μέρα με τη μέρα από όλα αυτά που ονομάζουμε ζωή. Τα παρακολουθείτε σαν αδιάφοροι θεατές χωρίς να έχετε το κουράγιο να αντιδράσετε , χωρίς να έχετε την απαιτούμενη δύναμη για να αλλάξετε. Σε σοβαρές περιπτώσεις , το συναισθηματικό άδειασμα είναι άμεσα συνδεδεμένο και με κάΤι κάνουμε λοιπόν εάν αισθανόμαστε άσχημα και δεν πάσχουμε από κατάθλιψη αλλά έχουμε κουραστεί συναισθηματικά ; Πως ξεπερνάμε την συναισθηματική αδιαφορία ; Τα αρνητικά μας συναισθήματα είναι δυνατότερα και πιο επώδυνα. Οι αρνητικές μας αναμνήσεις ποτέ δεν παύουν να είναι βασανιστικές ενώ οι θετικές με την πάροδο του χρόνου ατονούν κάνοντας μας να ξεχάσουμε την ένταση του θετικού συναισθήματος τη στιγμή που το βιώσαμε. Τα αρνητικά μας συναισθήματα, τα δυσάρεστα γεγονότα στη ζωή μας, τείνουμε να τα μεγαλοποιούμε γιατί μας προκαλούν φόβο και δέος. Πολλές φορές δεν ξέρουμε τον τρόπο να τα χειριστούμε και ακόμα και αν γνωρίσουμε τον τρόπο μας είναι αρκετά επώδυνο να τα βιώσουμε και να τα πολεμήσουμε. ποια μορφή κατάθλιψης.

Η άρνηση μας κάνει κακό! Οι κακές σκέψεις μας φθείρουν και μας εξουθενώνουν. Και δυστυχώς με την αρνητική ενέργεια που συσσωρεύουμε γύρω μας, οι καταστάσεις και τα συναισθήματα μας πάνε από το κακό στο χειρότερο. Σκεφτήκατε ποτέ τι θα γινότανε εάν αρχίζατε να βλέπετε τη ζωή σας θετικά; Εάν αντιμετωπίζατε την κάθε δυσκολία σαν ένα πρόβλημα που σίγουρα θα έχει λύση; Eαν παίρνατε τη ζωή σας λίγο πιο ελαφρά, αν γελάγατε και μαθαίνατε από τα παθήματα σας και δεν πιστεύατε ότι με αυτά ήρθε η συντέλεια του κόσμου; Mάλλον όχι!
Ας δούμε λοιπόν τα πράγματα από τη θετική τους πλευρά. Κάθε δυσάρεστο γεγονός, κάθε αρνητικό συναίσθημα, κάθε φόβος αν τα εκμεταλλευτούμε σωστά μπορούμε να επωφεληθούμε και να βγούμε κερδισμένοι από αυτά! Πίσω τους πάντα κρύβεται ένα μάθημα που μας βοηθά να εξελιχθούμε, να ωριμάσουμε, να προχωρήσουμε και να γίνουμε πιο δυνατοί.
Ότι δεν σε σκοτώνει σε κάνει πιο δυνατό, είναι μια από τις πιο αγαπημένες μου φράσεις. Όλα τα προβλήματα έχουν λύση γι αυτό μην τα αφήνετε να σας καταβάλουν. Μετά την καταιγίδα έρχεται πάντα το ουράνιο τόξο. Μην μένετε λοιπόν μονίμως συντονισμένοι στη βροχή και την συννεφιά! Όταν έχετε πιάσει πάτο, μην απελπίζεστε, ήρθε η δική σας ώρα για να ανεβείτε στην επιφάνεια! Χρησιμοποιήστε τα αρνητικά γεγονότα ως παραδείγματα προς αποφυγή και ως ασπίδες προστασίας για τον εαυτό σας στο μέλλον.

Ανεξαρτήτως του πως είναι η ζωή σας αυτή τη στιγμή, παλέψτε και δείτε την θετικά.

Πετάξτε τα άσχημα συναισθήματα σας στα σκουπίδια , εκεί που τους αξίζει. Το παρελθόν δεν μπορείτε να το αλλάξετε. Συγχωρέστε τον εαυτό σας για τα λάθη σας και κοιτάξτε μπροστά. Και προς Θεού , μην κλείνεστε στον εαυτό σας , μην αδιαφορείτε για τη ζωή γιατί θα αδιαφορήσει και αυτή για σας. Ζήστε τη ζωή σας όσο είναι καιρός και ζήστε την έντονα. Πλημμυρίστε την με συναισθήματα , χρωματίστε την με χιλιάδες χρώματα , ακούστε την με όλες τις νότες . Μη φοβάστε να ζήσετε , η ζωή είναι πολύ όμορφη για να τη σπαταλάμε σε στεναχώριες!