Το περιοδικό Psychologies πραγματοποίησε μια έρευνα για το πόσο ικανοποιημένες είναι οι γυναίκες από την επικοινωνία και το ρόλο τους μέσα στις σχέσεις. Τα αποτελέσματα, τα οποία ανέλυσε η καθηγήτρια Janet Reibstein, δίνουν μια αισιόδοξη εικόνα, χωρίς όμως να μπορούμε να παραβλέψουμε και κάποια προειδοποιητικά σημάδια έλλειψης επικοινωνίας.
• Το 45% των γυναικών παραδέχεται ότι αυτές εγείρουν συνήθως τα «δύσκολα» θέματα μέσα στη σχέση, προκαλώντας έτσι τις διαλεκτικές διαμάχες.
• Οι γυναίκες έχουν μεγαλύτερη λεκτική επιδεξιότητα, σε αντίθεση με τους άντρες που απομακρύνονται και υποχωρούν όταν διαισθάνονται μια επερχόμενη διαμάχη.
• Τα παιδιά είναι η βασική αιτία έντασης σε μια σχέση. Το 28% των γυναικών δήλωσε ότι δεν συζητάει σε βάθος με τον σύντροφό τους θέματα που αφορούν στα παιδιά, ενώ ένα 20% δήλωσε ότι δεν τα συζητάει καθόλου.
• Το 41% των γυναικών δήλωσε ότι βάζει την οικογένειά του σε πρώτη προτεραιότητα, σε σύγκριση με το 31 % που βάζει σε προτεραιότητα τον σύντροφό του. Επίσης, σε σύγκριση με τις γυναίκες οι άντρες βάζουν σε πολύ μεγαλύτερο ποσοστό τη σύντροφό τους σε προτεραιότητα και σε πολύ μικρότερο τα παιδιά.
• Το 54% των γυναικών μοιράζεται τις ενδόμυχες σκέψεις του με τους συντρόφους τους και το 57% πιστεύει ότι συμβαίνει και το αντίθετο, ενώ το 37% θεωρεί ότι ο σύντροφός τους δεν τους εκμυστηρεύεται τις βαθύτερες σκέψεις και τα συναισθήματά του.
• To 66% δήλωσε ότι συζητά αρκετά ώστε να κατανοεί τις ανάγκες του άλλου, ενώ οι περισσότερες γυναίκες βλέπουν τον σύντροφό τους σαν τον βασικό αποδέκτη των εκμυστηρεύσεών τους.
Πόσο διαφορετικοί είναι τελικά οι άντρες από τις γυναίκες και πόσο διαφορετικά αντιλαμβάνονται την αγάπη και τις σχέσεις; Η J.S. Hyde σε δημοσιευμένη ανασκόπησή της στο περιοδικό American Psychologist, n οποία καλύπτει ένα μεγάλο αριθμό μελετών που έγιναν τα τελευταία 20 χρόνια, υποστηρίζει ότι οι άντρες και οι γυναίκες μοιάζουν στους περισσότερους τομείς. Οι μελέτες αφορούσαν στις γνωστικές ικανότητες, τη λεκτική και μη λεκτική επικοινωνία και τα κοινωνικά ή ψυχολογικά χαρακτηριστικά όπως είναι η επιθετικότητα, η αρχηγία, η αυτοεκτίμηση και η ικανότητα ηθικής σκέψης.
Όποια και αν είναι τελικά η απάντηση για την ταύτιση ή μη των δύο φύλων, έχει λιγότερη σημασία από την αμοιβαία προσπάθεια για επαφή και επικοινωνία. Μπορείτε λοιπόν να σχεδιάσετε μαζί με τον σύντροφό σας ένα χάρτη επικοινωνίας που θα σας βοηθήσει να συμπορευτείτε αρμονικά και δημιουργικά μέσα στη σχέση, ανακαλύπτοντας και ικανοποιώντας τις επιθυμίες, τα συναισθήματα, τις σκέψεις, τις ανάγκες και τις προσδοκίες ο ένας του άλλου.
Της Φαίης Ευθυμίου , από το περιοδικό Forma.