Δευτέρα 29 Απριλίου 2013

Από ζευγάρι... γονείς!





Η μεγαλύτερη και σημαντικότερη αλλαγή στη ζωή ενός ζευγαριού, έρχεται με την απόφαση να γίνουν γονείς. Η στιγμή δε που θα ανακαλύψουν ότι περιμένουν παιδί, είναι μοναδική και ξεχωριστή για κάθε ζευγάρι. Ωστόσο μερικά από τα συναισθήματα που βιώνουν είναι κοινά για κάθε ζευγάρι.






Συναισθήματα όπως χαρά, συγκίνηση, αμηχανία γιατί δεν γνωρίζουν πώς να φερθούν, φόβο για το άγνωστο, αγωνία για το αν όλα θα πάνε καλά, προσμονή, εγρήγορση, τρυφερότητα για τον «άγνωστο τρίτο», άγχος για το αν θα ανταπεξέλθουν, προβληματισμό για την πορεία της συντροφική τους σχέση, είναι αναμενόμενα.

Ήδη η αλλαγή έχει συμβεί. Πλέον δε σκέφτονται σαν δυάδα, αλλά σαν τριάδα. Επιπλέον αρχίζουν και οι πρώτες αλλαγές στην καθημερινή ζωή, με πιο σημαντική την αλλαγή στην ερωτική τους σχέση και το ζευγάρι από πολύ νωρίς, καλείται να προσαρμοστεί στη νέα συνθήκη. Καθώς περνά ο καιρός, το ζευγάρι αρχίζει σταδιακά να νιώθει ότι χάνει το «απόλυτο μαζί» και πως με ένα «μαγικό» τρόπο, το μόλις λίγο μηνών έμβρυο, έχει κερδίσει χώρο και χρόνο στη ζωή τους. Τότε συνειδητοποιούν ότι τίποτα δε θα είναι πια το ίδιο και πώς μπορεί να είναι άλλωστε; Αυτή όμως δεν είναι και η πρόκληση, όλων όσων αποφασίζουν να δημιουργήσουν οικογένεια; Μέσα από τις προκλήσεις άλλωστε δεν αναπτυσσόμαστε πρώτα από όλα σε προσωπικό επίπεδο;

Ας γυρίσουμε όμως πάλι στο ζευγάρι. Ο χρόνος που μεσολαβεί μέχρι τη γέννηση του παιδιού τους, είναι πολύτιμος για το ζευγάρι. Σε αυτό το διάστημα, τους δίνεται η ευκαιρία να μιλήσουν ανοιχτά για όσα βιώνουν, να μοιραστούν τα συναισθήματα τους, θετικά και αρνητικά, αλλά και να χαρούν ο ένας τον άλλον. Για τα ζευγάρια που έχουν καλή σχέση μεταξύ τους και που είναι ένα ικανοποιητικό διάστημα μαζί, τα πράγματα είναι πιο εύκολα. Αυτό γιατί είχαν χρόνο να γνωριστούν, να απολαύσουν ο ένας τον άλλον, να μάθουν να επιλύουν τις συγκρούσεις τους και να παράγουν μαζί λειτουργικές λύσεις και να μπορούν να υπάρχουν καλά σαν ζευγάρι, αλλά και σαν ξεχωριστές οντότητες. Τίποτα όμως δεν είναι αδύνατο, αρκεί να υπάρχει θέληση, αγάπη, εμπιστοσύνη και κατανόηση.

Με τον ερχομό του παιδιού, το ζευγάρι καλείται να προσαρμοστεί πολύ γρήγορα σε πολλά και νέα δεδομένα. Το τρυφερό και μικρό πλασματάκι τους, είναι πολύ απαιτητικό και απορροφά πολύ χρόνο και από τους δυο, ιδιαίτερα όμως από τη μητέρα, που έχει αναλάβει την περισσότερη φροντίδα του. Μεταβολές και αλλαγές στα ωράρια, στις καθημερινές τους συνήθειες, είναι απαραίτητες για να ανταποκριθούν στις άμεσες ανάγκες του μωρού. Το πρώτο διάστημα, το ζευγάρι μπορεί να νιώσει ότι βρίσκεται σε ένα μακρύ και δύσκολο μονοπάτι, που όμως πρέπει να το διασχίσει, παρά την κούραση του. Τη χαρά, τη συγκίνηση και την αγάπη, διαδέχεται άλλοτε η κούραση, η απογοήτευση και ο φόβος. Το ζευγάρι είναι λογικό να νιώθει ότι η σχέση τους παραμερίζεται. Εκ των πραγμάτων για ένα διάστημα έτσι είναι. Όταν όμως οι πρώτες αγωνίες και τα άγχη καταλαγιάσουν, όσο το βρέφος μεγαλώνει και προσαρμόζεται στο ωράριο της οικογένειας και όσο η πολύ κούραση υποχωρεί, τότε είναι ευκαιρία για το ζευγάρι να αναθερμάνει και να επαναπροσδιορίσει τη σχέση του.

Μερικές χρήσιμες πρακτικές είναι οι ακόλουθες:

•Βάλτε κάποιον που εμπιστεύεστε να φυλάξει το παιδί και βγείτε οι δυο σας σα ζευγάρι. Μην ξεχνάτε ότι πέρα από γονείς είστε και σύντροφοι. Είναι δύσκολο, αλλά προσπαθήστε να μην αναφέρεστε στο παιδί. Η αμηχανία που μπορεί να νιώσετε, μπορεί να ξεπεραστεί με μια αγκαλιά, μια τρυφερή ματιά, ένα φιλί…

•Καθορίστε κάποια στιγμή μέσα στην ημέρα για να συζητάτε, πώς ήταν η μέρα σας, ή ότι άλλο έχει προκύψει και μια φορά την εβδομάδα, για να κάνετε ότι σας ευχαριστούσε όταν ήσασταν οι δυο σας. Καλή στιγμή είναι όταν το μωρό κοιμάται.

•Μάθετε να είστε ευέλικτοι και ευρηματικοί. Αν για π.χ δε θα μπορέσετε τελικά να βγείτε έξω για φαγητό, σχεδιάστε ένα ρομαντικό δείπνο στο σπίτι. Ανάψτε κεριά και ντυθείτε ωραία. Δεν έχει σημασία πάντα το πού, αλλά το πώς θέλω να είμαι.

•Εκμεταλλευτείτε τον καλό καιρό και κάντε περιπάτους οι τρεις σας. Τα μωρά απολαμβάνουν τις βόλτες με το καρότσι και επιπλέον σας δίδετε η ευκαιρία να περπατήσετε αγκαλιά και να φλυαρήσετε.

•Μην ξεχνάτε να δείχνετε την αγάπη και την τρυφερότητα ο ένας στον άλλον, έτσι διατηρείται ζωντανή η σχέση. Το παιδί έχει ανάγκη από δύο γονείς αγαπημένους και όχι από δύο γονείς προσκολλημένους πάνω του.

•Προσπαθήστε να ξεκλέψετε λίγο χρόνο για τον εαυτό σας. Μη διστάσετε να εκφράσετε αυτή σας την ανάγκη ή την επιθυμία σας στο σύντροφο σας. Άλλωστε και εκείνος έχει την ίδια ανάγκη με εσάς.

•Μην απομονώνεστε. Ακόμα και αν έχει άσχημο καιρό και θέλετε να βγείτε, επισκεφτείτε κάποιο εμπορικό κέντρο, ή καλέστε φίλους στο σπίτι.

•Επειδή ο διαθέσιμος χρόνος που έχετε σα ζευγάρι έχει μειωθεί, να θυμάστε ότι ηποιότητα και όχι η συχνότητα είναι σημαντική.

•Τέλος μην απογοητεύεστε αν κάτι από τα παραπάνω δεν το καταφέρετε ή δεν σας βγει όπως το φανταζόσασταν. Η καλή πρόθεση μετράει. Σε τέτοιες περιπτώσεις αυτό που βοηθάει είναι να αντιμετωπίζετε την κατάσταση με χιούμορ.



πηγη :http://www.drosostalida.com
Kυριακή Γενούζου
Κοινωνική Λειτουργός- Εξειδίκευση στην Οικογενειακή Θεραπεία