Παρασκευή 26 Απριλίου 2013

Μάθε να λές "ΟΧΙ"....



Σαββατοκύριακο. Το μόνο που θέλουμε είναι να χαλαρώσουμε, αλλά εκείνη η κοινωνική υποχρέωση που δεν μπορούμε να αποφύγουμε μας χαλάει τη διάθεση. Δεχόμαστε την πρόσκληση, ενώ μέσα μας κατηγορούμε τον εαυτό μας, γιατί δεν τολμήσαμε να πούμε "όχι". Ελλειψη θάρρους και ενοχές. Ο φόβος της απόρριψης, ο φόβος της αποδοκιμασίας και η ανασφάλεια θριάμβευσαν για μία ακόμη φορά.

Τι σημαίνει λέω "όχι";

Σημαίνει ότι αναγνωρίζουμε τις ανάγκες και τις επιθυμίες μας και σεβόμαστε τον εαυτό μας. Σημαίνει ότι οριοθετούμε τη σχέση μας με το περιβάλλον μας. Σημαίνει ότι γνωρίζουμε καλύτερα ποιοι είμαστε και αποφεύγουμε μελλοντικά αρνητικά συναισθήματα σε σχέση με τους γύρω μας. Αρα, το να λέμε "όχι" δεν είναι δείγμα εγωισμού, αλλά απόδειξη σεβασμού, καθώς δημιουργεί μία υγιή και ειλικρινή σχέση με τον εαυτό μας και τους άλλους. Αλλωστε δεν απορρίπτουμε πρόσωπα, απλά προστατεύουμε το εγώ μας και τα πιστεύω μας.

Γιατί είναι τόσο δύσκολο να αρνηθούμε;

Φοβόμαστε μήπως δυσαρεστήσουμε τους γύρω μας, μήπως δεν τους αρέσουμε, μήπως μας απορρίψουν. Σημαντικός παράγοντας της αδυναμίας μας αυτής μπορεί να είναι ο τρόπος που μεγαλώσαμε και οι εμπειρίες που έχουμε αποκτήσει. Αν στην παιδική μας ηλικία οι γονείς μας εμπόδισαν την ανάπτυξη της ελεύθερης έκφρασης και μας ανάγκασαν να δεχθούμε καταστάσεις από φόβο ότι θα χάσουμε την αγάπη τους, είναι πολύ πιθανό να έχουμε χαμηλή αυτοεκτίμηση και τάση "υποταγής" του εγώ. Επίσης, μπορεί μεγαλώνοντας να θεωρήσαμε ότι είναι καλύτερο να προσαρμοζόμαστε στις ανάγκες των άλλων για να μην θεωρηθούμε εγωιστές και αδιάφοροι.

Μαθήματα άρνησης

1. Θα πρέπει να συνειδητοποίησουμε ότι έχουμε δικαίωμα στην άρνηση όπως και στην αποδοχή. Δε χρειάζεται λοιπόν να δικαιολογούμαστε για τις απόψεις και τις αποφάσεις μας. Επίσης, οι τύψεις δεν έχουν θέση στα συναισθήματά μας, καθώς δε μας βοηθούν να προχωρήσουμε στο επόμενο στάδιο της προσωπικής ανάπτυξης και ολοκλήρωσης.

2. Το να λέμε "όχι" είναι κάτι που μαθαίνεται μέσα από "ασκήσεις" στην καθημερινή ζωή. Κατά τη διαδικασία της άρνησης, δε χρειάζεται να είμαστε επιθετικοί ή απότομοι, αλλά ήρεμοι και αποφασιστικοί. Με αυτό τον τρόπο γίνεται κατανοητό στους άλλους, χωρίς να δημιουργεί αρνητικές εντυπώσεις και προστριβές.

3. Είμαστε ο πομπός και το περιβάλλον μας ο δέκτης. Ας μάθουμε να στέλνουμε σωστά το μήνυμα! Συμφωνείτε ή όχι; 



Aπό το typos.com.cy