Πέμπτη 25 Απριλίου 2013

Γιατί καυγαδίζουν τα ζευγάρια;

Παρότι δεν υπάρχει ζευγάρι που να µην µαλώνει ποτέ, οι συχνοί και έντονοι καβγάδες αποτελούν σηµάδι βαθύτερων προβληµάτων στη σχέση. Μάθετε πώς θα τους αντιµετωπίσετε.Tα ζευγάρια δεν καβγαδίζουν µόνο επειδή οι δύο σύντροφοι συµβαίνει να έχουν διαφορετικές απόψεις ή προτιµήσεις. Είναι γνωστό εξάλλου ότι ο έρωτας προκύπτει ακόµα και ανάµεσα σε ανθρώπους µε εντελώς αντίθετους χαρακτήρες. Γιατί µαλώνουµε λοιπόν και τι µπορούµε να κάνουµε ώστε αυτοί οι καβγάδες να µην στοιχίσουν στη σχέση µας;

Τι φταίει;

Καβγάδες για ασήµαντες αιτίες µπορεί να προκύψουν όταν βγαίνουν στην επιφάνεια συναισθήµατα όπως ο θυµός, η απογοήτευση και η πικρία, όταν δεν έχουν καλυφθεί συγκεκριµένες ανάγκες µέσα στη σχέση ή όταν υπάρχουν προβλήµατα τα οποία τα δύο µέλη αποφεύγουν να αντιµετωπίσουν ή έστω απλώς να µιλήσουν για αυτά. Γι’ αυτό είναι σηµαντικό να µάθουµε να αναγνωρίζουµε την πραγµατική αιτία που πυροδοτεί τον εκνευρισµό και την επιθετικότητά µας και να επιδιώκουµε την ουσιαστική επικοινωνία µεταξύ µας πριν φτάσουµε στο σηµείο να µαλώσουµε µε τον σύντροφό µας. Σε κάθε περίπτωση, έχετε υπόψη σας ότι ένας καβγάς δεν αποτελεί µόνο ένα µέσο για να εκτονώσετε τη συσσωρευµένη ένταση αλλά και έναν τρόπο για να επικοινωνήσετε µεταξύ σας, έστω και υπό αυτές τις συνθήκες. Είναι δηλαδή η έσχατη λύση στην προσπάθεια για επικοινωνία.

Πάρτε τα µέτρα σας

Για τη διασφάλιση της όσο το δυνατό καλύτερης επικοινωνίας µε τον σύντροφό σας καλό θα ήταν να λάβετε υπόψη σας τα παρακάτω:
1. Αποφύγετε τον καβγά την ώρα που είστε πολύ θυµωµένοι. Είναι καλύτερα να δώσετε στον εαυτό σας λίγο χρόνο να ηρεµήσει ώστε να καταφέρετε να συζητήσετε ψύχραιµα αργότερα.
2. Ακούστε προσεκτικά τι έχει να σας πει ο σύντροφός σας πριν αρχίσετε να υπερασπίζεστε τον εαυτό σας. ∆ώστε σηµασία στα επιχειρήµατά του και ανταπαντήστε ήρεµα και εµπεριστατωµένα σε ό,τι σας πει.
3. Αν θέλετε οπωσδήποτε να ασκήσετε κριτική, κάντε το µε τρυφερότητα ή χιούµορ, αποφεύγοντας να είστε σκληροί ή ειρωνικοί απέναντι στον σύντροφό σας. Αυτή η στάση µπορεί µόνο να εντείνει την κατάσταση µεταξύ σας.
4. Βρείτε τι είναι αυτό που πραγµατικά σας ενοχλεί και επιχειρήστε να µιλήσετε γι’ αυτό χωρίς να καλύπτεστε πίσω από δευτερεύοντα ζητήµατα που δεν αποτελούν την καρδιά του προβλήµατος.
5. Εστιάστε στο βασικό πρόβληµα και στους τρόπους επίλυσης και όχι στο ποιος από τους δύο φταίει.
6. Αν έχετε κάνει κάποιο λάθος, το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να το παραδεχτείτε και να ζητήσετε «συγνώµη».

Μην τσακωθείτε…πριν διαβάσετε αυτό!


Αν τελικά δεν αποφύγετε τον καβγά, τουλάχιστον φροντίστε να το κάνετε σωστά.
1. Σε καµία περίπτωση µην ανακατεύετε τρίτους στις διενέξεις σας.
2. Προσπαθήστε να µην φωνάζετε ο ένας στον άλλον.
3. Μην πηγαίνετε από το ένα θέµα στο άλλο.
4. Μην βλέπετε τα πράγµατα µόνο από τη δική σας πλευρά, αλλά προσπαθήστε να καταλάβετε πώς µπορεί να τα βλέπει και ο σύντροφός σας.
5. Μην βγάζετε βιαστικά συµπεράσµατα. Συγκρατήστε τα νεύρα σας και περιµένετε να δείτε τι έχει να σας πει ο σύντροφός σας πριν καταλήξετε κάπου.
6. Μην ψάχνετε οπωσδήποτε για φταίχτες.
7. Μην επικρίνετε ή ειρωνεύεστε ο ένας τον άλλον.
8. Μην υποθέτετε πράγµατα. Ρωτήστε τον σύντροφό σας τι ακριβώς εννοεί αν νοµίζετε ότι σας µιλάει µε ασάφειες για να λύσετε τις όποιες απορίες σας.
9. Ποτέ µην επανέρχεστε σε λάθη του παρελθόντος. Εστιάστε στο πρόβληµα που σας απασχολεί κάθε φορά και όχι σε παλιότερες καταστάσεις.
10. Μην πέσετε ποτέ για ύπνο χωρίς να έχετε λύσει τις διαφορές σας γιατί, εκτός του ότι πιθανότατα δεν θα καταφέρετε να κοιµηθείτε καλά, το πρωινό ξύπνηµα δεν θα είναι ευχάριστο για κανέναν από τους δυο σας, ενώ το πρόβληµα θα µεγαλώνει.

Για να καταφέρουµε να αποφύγουµε έναν καβγά είναι σηµαντικό να µάθουµε να αναγνωρίζουµε την πραγµατική αιτία που πυροδοτεί τον εκνευρισµό και την επιθετικότητά µας και να επιδιώκουµε την ουσιαστική επικοινωνία µεταξύ µας.



Από το typos.com.cy