Θα πρέπει να συμφωνήσουμε με το σύντροφό μας σε ορισμένα βασικά πράγματα σχετικά με το πώς θέλουμε να είναι η σχέση μας, ποια πράγματα είναι σημαντικά για μας και πως μπορούμε να βάλουμε όρια. Ας πούμε, μπορεί να συμφωνηθεί ότι θα υπάρχουν μέρες που ο καθένας από τους δύο θα βγαίνει μόνος του -χωρίς γκρίνια από τον άλλον. Επίσης, θα πρέπει να υπάρχει συμφωνία ως προς τον τρόπο διαχείρισης των οικονομικών και των εξόδων. Επίσης, μπορούν να συμφωνηθούν «μικρά» αλλά σημαντικά πράγματα, όπως π.χ. ότι δε θα συζητούμε σοβαρά θέματα όταν είμαστε θυμωμένοι, πολύ κουρασμένοι, έχουμε πιει κτλ. (οι συζητήσεις με πιθανότητα διαφωνίας γίνονται όταν και οι δύο είναι ξεκούραστοι και ήρεμοι –μπορεί να γίνουν και σ’ έναν άλλο χώρο που προδιαθέτει για συνεννόηση, ας πούμε σ’ ένα ήσυχο καφέ, σ’ ένα ρομαντικό εστιατόριο). Όταν στη σχέση δεν τηρούνται κάποια όρια, τότε η πιθανότητα διαφωνιών και συγκρούσεων αυξάνεται κι οι πολλές συγκρούσεις σιγά-σιγά φθείρουν τα συναισθήματα.
Τέλος, είναι σημαντικό και αξίζει κανείς να αναλύσει πως ξεκινάει μια σύγκρουση και πως κορυφώνεται, να εντοπίσει τους παράγοντες που «προκαλούν» συγκεκριμένες συμπεριφορές στον άλλον (triggers). Συνήθως τα «σημεία τριβής» των σχέσεων είναι 2-3, οι άνθρωποι μαλώνουν συχνά για τα ίδια και τα ίδια ζητήματα. Αν εντοπίσουμε τους παράγοντες, τις λέξεις, τις φράσεις, τις καταστάσεις που πυροδοτούν αρνητικά συναισθήματα στο σύντροφό μας και μπορούμε να τα αποφύγουμε, τότε γλιτώνουμε πολλούς μπελάδες και σώζουμε τη σχέση μας (αν μας ενδιαφέρει).
Αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να κάνουμε υποχωρήσεις τέτοιες που να καταπιεζόμαστε και να τα «μαζεύουμε μέσα μας» (θα ήταν πολύ λάθος). Απλά, θα πρέπει να διατυπώνουμε με άλλον τρόπο, ειλικρινή αλλά «γλυκό» αυτό που θέλουμε να πούμε. Ακόμη, κάτι που εκνευρίζει ή «μειώνει» τον άλλον (π.χ. να δίνουμε επίτηδες την εντύπωση ότι φλερτάρουμε με άλλα άτομα με σκοπό να κάνουμε το σύντροφό μας να ζηλέψει) είναι καλύτερα να το αποφεύγουμε.
Τέλος, θα πρέπει πάντα να θυμόμαστε ότι η ευθύνη σε μια σχέση είναι και των δύο κι ότι, ναι μεν ο χαρακτήρας του ενός είναι έτσι κι έτσι κτλ., αλλά η δυναμική της σχέσης δημιουργείται από την αλληλεπίδραση των χαρακτήρων και των συμπεριφορών και των δυο μας.