Τετάρτη 8 Μαΐου 2013

Αυτοπεποίθηση Τι είναι;



Η αυτοπεποίθηση ορίζεται ως η απόλυτη πίστη προς τον εαυτό και τις ικανότητες μας. Η αυτοπεποίθηση συμπεριλαμβάνει και τον αυτοσεβασμό και την αξιοπρέπεια και την πεποίθηση ότι είμαστε ικανοί να φέρουμε εις πέρας και να ανταποκριθούμε σε οποιαδήποτε πρόκληση η δίλημμα μας θέση η ζωή μας. Η αυτοπεποίθηση είναι ο τρόπος που μιλάμε στον εαυτό μας για τον εαυτό μας!





Η ύπαρξη αυτοπεποίθησης προδιαθέτει δύο αλληλένδετες έννοιες : της έννοια της εσωτερικής επάρκειας και την έννοια της προσωπικής αξίας. Αυτοπεποίθηση και αυτοσεβασμός μαζί που έχουν σαν αποτέλεσμα την πίστη ότι ζούμε την ζωή που μας αξίζει και αν δεν την ζούμε στο χέρι μας είναι να την επιδιώξουμε.

Η αξιοπρέπεια και η αυτοεικόνα μας στηρίζονται στον τρόπο με τον οποίο εμείς οι ίδιοι μιλάμε στον εαυτό μας. Όλοι μας έχουμε το συνειδητό και το υποσυνείδητο τα οποία με τον δικό τους τρόπο έχουν αποθηκεύσει στιγμές στις οποίες είχαμε νιώσει άσχημα για τον εαυτό μας , είχαμε νιώσει ενοχές , είχαμε ντραπεί ή είχαμε πονέσει. Το υποσυνείδητο δε , κουβαλάει τέτοιες αναμνήσεις από την παιδική μας ηλικία , τότε που το φίλτρο του συνειδητού ήταν ακόμα αδύναμο να τις αποτρέψει για αυτό και οι αναμνήσεις της συγκεκριμένης περιόδου μπορούν να χαρακτηριστούν τραυματικές για την μετέπειτα ζωή μας και για την εξέλιξη της αυτοπεποίθησης μας. Όλες αυτές οι αναμνήσεις , είτε από το συνειδητό είτε από το υποσυνείδητο , ξυπνούν μέσα μας τον εσωτερικό μας κριτή! Εκείνη την φωνούλα , που όλοι κρύβουμε μέσα μας και που έρχεται να σχολιάσει τα πάντα στην ζωή μας. Στα άτομα με χαμηλή αυτοπεποίθηση η φωνούλα αυτή είναι πολύ κακή και απαιτητική. Η φωνούλα αυτή μειώνει , βρίζει , απορρίπτει και χαμηλώνει ακόμα περισσότερο την πίστη στις ικανότητες τους. Στα άτομα με αυτοπεποίθηση , η φωνούλα αυτή είναι δίκαιη. Αναγνωρίζει λάθη αλλά δεν μειώνει , συγχωρεί και προχωρά μπροστά.

Τα άτομα με αυτοπεποίθηση έχουν τα εξής χαρακτηριστικά :
Πιστεύουν στις ικανότητες τους.
Λύνουν τα προβλήματα τους και δεν επαναπαύονται μόνο με το ανησυχούν για αυτά.
Αντιμετωπίζουν και εξαφανίζουν τους φόβους τους.
Έχουν την δυνατότητα να αναλαμβάνουν υπολογισμένα ρίσκα.
Αγαπούν τον εαυτό τους και τον σέβονται.


Οι ψυχολόγοι συχνά αναφέρουν ότι σχεδόν όλοι οι τομείς της ζωής μας - η ευτυχία μας ,η επιτυχία μας , οι σχέσεις μας με τους άλλους , η δημιουργικότητα , η σεξουαλική μας ζωή - στηρίζονται στο επίπεδο της αυτοπεποίθησης μας. Όσο περισσότερη αυτοπεποίθηση έχουμε , τόσο πιο πολύ επιτυγχάνουμε τους στόχους μας. Η αυτοπεποίθηση είναι πραγματικά πολύτιμη για όσους έχουν καταφέρει να την αποκτήσουν. Οι άνθρωποι αυτοί αισθάνονται όμορφα και το δείχνουν , είναι αποτελεσματικοί και παραγωγικοί και αντιδρούν απέναντι στον εαυτό τους και στους άλλους με υγιείς , θετικούς και εξελικτικούς τρόπους. Δεν έχουν ανασφάλειες και λειτουργούν γνωρίζοντας ότι είναι ικανοί να αγαπηθούν. Δεν ανεβάζουν την αυτοεκτίμηση τους μειώνοντας τους άλλους γύρω τους ή εξευτελίζοντας και κατευθύνοντας τους λιγότερο ικανούς από αυτούς ανθρώπους.

Η καταγωγή και το περιβάλλον στο οποίο μεγαλώσαμε επίσης επηρεάζουν τον τρόπο με τον οποίο η αυτοπεποίθηση μας διαμορφώνεται. Από που νιώσαμε για πρώτη φορά ανεπαρκείς ; Από τον οικογενειακό περιβάλλον , από τις συνεχείς επικρίσεις κάποιου τελειομανή γονέα. Η αυτοπεποίθηση μας από την παιδική ηλικία χτίζεται πάνω σε τέσσερις παράγοντες : τα θετικά που μας είχαν συμβεί , τις προσωπικές επιλογές , τα αρνητικά που μας είχαν συμβεί και τα μοιραία γεγονότα. Όλα αυτά σε συνδυασμό , έδωσαν το αποτέλεσμα στην σημερινή μας αυτοπεποίθηση.

Η αυτοπεποίθηση δεν πρέπει να μπερδεύεται με τον εγωκεντρισμό ή την έπαρση. Ο εγωκεντρισμός και η έπαρση δεν είναι άλλο από την προσπάθεια του να κρύψουμε την έλλειψη αυτοπεποίθησης μας!

Όλοι είμαστε σε θέση να αυξήσουμε την αυτοπεποίθηση μας με το να διοχετεύουμε θετικά συναισθήματα προς τον εαυτό μας άσχετα από τα συναισθήματα που μπορεί να δημιουργούνται από το περιβάλλον.

Η εσωτερική δύναμη χρειάζεται μεγάλη εξάσκηση για να επιτευχθεί. Αν αγαπάτε τον εαυτό σας , φαίνεται! Εάν σέβεστε τον εαυτό σας , φαίνεται! Δεν βασίζεστε στους άλλους , βασίζεστε σε εσάς ενώ παράλληλα έχετε την δυνατότητα να βοηθήσετε και όλους όσους το έχουν ανάγκη γιατί δεν μπορούν. Ζήστε με βάση τις δικές σας απαιτήσεις και όχι βάση των απαιτήσεων των γύρω σας. Πιστέψτε στον εαυτό σας και κάντε εκείνη την κακή φωνούλα μέσα σας να σωπάσει και μιλάει μόνο όταν θέλει να σας βοηθήσει πραγματικά και όχι να σας υποβιβάσει. Τονώστε την αυτοπεποίθηση σας! Κάνει καλό!