Πέμπτη, 2 Μαΐου 2013

Μήπως οι φίλοι σας , σας ζηλεύουν;

Μήπως κάποιος από τους φίλους / φίλες σας κάνει συνεχώς περίεργα σχόλια για τα επαγγελματικά ή τα οικονομικά σας; Μήπως συνεχώς επικρίνει κακόβουλα τον / την σύντροφο σας; Μήπως αποφεύγει να έρχεται στο σπίτι σας ή δεν θέλει να βγαίνετε έξω μαζί; Εάν συμβαίνει κάτι από όλα αυτά μάλλον έχετε δίπλα σας ένα φίλο/ μια φίλη που σας ζηλεύει!«Η Γεωργία ήταν κολλητή με την Έλενα για χρόνια. Η Έλενα όμως είχε προσέξει κάτι πολύ περίεργο στην συμπεριφορά της φίλης της : κάθε φορά που η Γεωργία είχε μια σχέση απέφευγε να συστήσει τον σύντροφο της στην Έλενα με φτηνές δικαιολογίες! Στην αρχή η Έλενα δεν έδινε σημασία , ώσπου τελικά κατάλαβε ότι η φίλη της την ζήλευε τόσο πολύ που φοβόταν να της συστήσει τον σύντροφο της γιατί πιθανό να του έκανε καλύτερη εντύπωση από ότι η ίδια.»

« Ο Γιάννης και ο Κώστας ήταν φίλοι από το Πανεπιστήμιο. Ο Γιάννης προχώρησε στην δουλειά του δημιουργώντας τη δική του επιχείρηση και κερδίζοντας αρκετά χρήματα. Ο Κώστας , άρχισε να απομακρύνεται από τον Γιάννη. Με τον καιρό ο Γιάννης έμαθε ότι ο Κώστας προσπαθούσε να τον υποβιβάσει και να μειώσει σε όλους τους κοινούς τους φίλους διαδίδοντας ψέματα γι αυτόν. Τέλος , έμαθε ότι ο Κώστας ξεκίνησε την δική του επιχείρηση κλέβοντας τις ιδέες της ήδη επιτυχημένης επιχείρησης του Γιάννη. Αντέγραψε τα προϊόντα του και προσπαθούσε να τα πλασάρει στην αγορά σαν να ήταν δικά του και μάλιστα διαδίδοντας ότι ο Γιάννης τον αντέγραφε! Ο Γιάννης ήταν το αντικείμενο του φθόνου του Κώστα »

« Η Μαρία είχε τρομερό πρόβλημα με την εμφάνιση της. Μισούσε τα περιττά κιλά της και πίστευε ότι η άσχημη εμφάνιση της ήταν ο λόγος για τον οποίο όλες τις οι σχέσεις αποτύγχαναν , ο σύντροφος της την απατούσε και η επαγγελματική της ζωή ήταν μέτρια έως κακή. Η Εύα ήταν όμορφη , επαγγελματικά πετυχημένη , μορφωμένη και είχε ένα ευτυχισμένο γάμο. Έκανε παρέα με την Μαρία και πολλές φορές την είχε βοηθήσει όταν η Μαρία είχε κάποιο πρόβλημα αυτοπεποίθησης ή μοναξιάς. Η Μαρία ανταπέδωσε στην Εύα την φιλία προσπαθώντας να την βλάψει επαγγελματικά και προσπαθώντας να της δημιουργήσει πρόβλημα με τον σύντροφο της , τηλεφωνώντας στο σπίτι της προσποιούμενη ότι είναι κάποια άλλη γυναίκα! Η Εύα συνειδητοποίησε το ποιόν της Μαρίας και την απομάκρυνε. Η Μαρία όμως λόγω της υπερβολικής της ζήλιας απέναντι στην Εύα προσπαθούσε να την μιμηθεί σε σημείο που έφτανε στα όρια την παράνοιας. Αντέγραφε τα λόγια της , τις κινήσεις της, την δουλειά της και γενικά προσπαθούσε με κάθε τρόπο να γίνει η Εύα! Μια τραγική κατάληξη που σαν είχε σαν αποτέλεσμα η Μαρία να γίνει περίγελος ενώ η Εύα έφτασε σε σημείο να την λυπάται για την κατάντια της. Η Μαρία εξακολούθησε να την μισεί και ακόμα και σήμερα προσπαθεί να την βλάψει με κάθε τρόπο.»

Τρία τυπικά παραδείγματα ύπαρξης ζήλιας σε φιλικές σχέσεις! Πόσες φορές δεν έχουμε δει «φίλους» να πατάνε στις πλάτες μας για να ανέβουν κοινωνικά ή επαγγελματικά; Πόσες φορές δεν έχουμε δει «φίλους» να χαμογελούν μπροστά μας και να βρίζουν με τον χειρότερο τρόπο πίσω μας ; Πόσες φορές έχουμε βιώσει την απόλυτη αχαριστία από φίλους μας ; Πιστεύω ότι ο καθένας μας έχει να διηγηθεί τις δικές του λυπητερές ιστορίες που αφορούν φίλους που τον πρόδωσαν ή τον εκμεταλλεύτηκαν. Όσοι δε είναι πετυχημένοι , εμφανίσιμοι , δημοφιλείς ή έχουν κάποιο ιδιαίτερο χαρακτηριστικό που του κάνει να ξεχωρίζουν , θα έχουν να διηγηθούν πάρα πολλά περιστατικά προδοσίας από τους «φίλους» τους!

Όλοι θέλουμε να πιστεύουμε ότι οι φίλοι μας , μας αγαπούν και μας υποστηρίζουν και σίγουρα δεν νομίζουμε ότι έχουν πρόθεση να μας κατηγορήσουν και να μας υποβιβάσουν πίσω από την πλάτη μας. Συνήθως ξεκινάμε τις φιλικές μας σχέσεις με όλη τη καλή μας διάθεση. Ανοίγουμε την καρδιά μας και εμπιστευόμαστε τους φίλους μας ακόμα και με τις πιο κρυφές μας σκέψεις . Δυστυχώς όμως η ανθρώπινη φύση πολλές φορές υπερτερεί του αγνού συναισθήματος της φιλίας και ο σημερινός μας φίλος μπορεί να γίνει ο πιο μεγάλος εχθρός μας αύριο, γιατί το μικρόβιο της ζήλιας έχει μπει βαθιά μέσα στην καρδιά του. Οι φίλοι που ζηλεύουν μπορεί να είναι ενοχλητικοί ή και επικίνδυνοι. Γιατί ; Γιατί ξέρουν τις αδυναμίες μας , ξέρουν αρκετά γεγονότα και λεπτομέρειες από την ζωή μας γεγονός που τους δίνει τη δύναμη να μας πληγώσουν και να μας χτυπήσουν ακριβώς εκεί που θα πονέσουμε.

Η ζήλια πηγάζει από την ανασφάλεια του φίλου / της φίλης μας. Δεν φταίμε εμείς για την δημιουργία αυτού του συναισθήματος γιατί πολύ απλά κάνουμε κάτι για να το δημιουργήσουμε. Η συναισθηματική ανισορροπία που προκαλεί το συναίσθημα της ζήλιας βρίσκει τα αίτια της στην ζωή και στα βιώματα του φίλου / της φίλης μας. Μπορεί να αισθάνεται ανασφάλεια για την εμφάνιση του / της! Μπορεί να αισθάνεται ότι οικονομικά δεν μπορεί να φτάσει στα δικά σας επίπεδα και αυτό να τον εξοργίζει. Μπορεί πάλι να πιστεύει ότι ζει στη σκιά σας και να θέλει να σας εκδικηθεί. Μπορεί να αισθάνεται ανασφάλεια για το μορφωτικό του επίπεδο ή τα επιτεύγματα του σε σχέση με εσάς. Βέβαια , υπάρχει και τον ενδεχόμενο να είναι απλά ένα κακόβουλο άτομο που ευχαριστιέται να κάνει κακό πιστεύοντας ότι κερδίζει αξία μειώνοντας σας.

Αν κρατάμε αυτούς τους ανθρώπους στην ζωή μας , μάλλον θα έχουμε άσχημα ξεμπερδέματα! Θα πρέπει να τους απομακρύνουμε το συντομότερο δυνατό πριν προλάβουν να μας κάνουν μεγάλη ζημιά. Δεν είναι δική μας ευθύνη να προσπαθήσουμε να λύσουμε το πρόβλημα τους ή να ανεχτούμε την ζήλια τους από λύπηση. Ας μην ξεχνάμε ότι εάν τα δικά μας αισθήματα απέναντι τους ήταν όντως φιλικά και αυτοί μας ανταπέδωσαν την φιλία με φθόνο , τότε δεν άξιζαν ποτέ τη φιλία μας. Οι «φίλοι» αυτού του είδους μπορούν να προκαλέσουν μόνο καυγάδες , δυσαρέσκεια , άσχημο κλίμα και να μας βλάψουν ψυχικά και συναισθηματικά.

Εντοπίστε αυτούς τους ανθρώπους στο περιβάλλον σας και κρατήστε αποστάσεις. Η φιλία δεν είναι συνδεδεμένη με συμφεροντολογικά κίνητρα ή με υστερόβουλες πράξεις. Η φιλία δεν είναι απλά μια λέξη που χρησιμοποιούμε , είναι μια ευγενής ιδέα, μια σχέση αγάπης και κατανόησης , μια σχέση αδελφοσύνης. Όποιος σας ζηλεύει δεν έχει θέση δίπλα σας. Προτιμήστε να έχετε λίγους φίλους , αλλά πραγματικούς φίλους και μην ξοδεύεστε σε άσκοπες κοινωνικές επαφές που το μόνο που μπορούν να σας προσφέρουν είναι προβλήματα , πικρίες και εκνευρισμό!

Πως μπορείτε να προστατευτείτε από τέτοια άτομα εάν πρέπει να συναναστρέφεστε μαζί τους ; Κρατήστε τους έξω από την προσωπική σας ζωή – δεν έχουν κανένα πρόβλημα να επέμβουν και να σας προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα. Ποτέ μην μοιράζεστε μαζί τους τις ιδέες σας σε επαγγελματικό επίπεδο – δεν έχουν κανένα πρόβλημα να τις οικειοποιηθούν! Ποτέ μην μιλάτε για τις επιτυχίες σας γιατί αυτό σίγουρα τους εξοργίζει ακόμα περισσότερο απέναντι σας. Μην τους μιλάτε ποτέ για τα οικονομικά σας – αφήστε τους να φαντάζονται! Ποτέ μην τους βάζετε στο σπίτι σας και μην τους αφήνετε να έρχονται σε επαφή με τα άτομα που αγαπάτε – δεν ξέρετε πως μπορούν να χρησιμοποιήσουν αυτές τις επαφές για να σας κάνουν κακό! Η καλύτερη λύση όμως από όλες , είναι να φύγετε όσο το δυνατό πιο μακριά από κοντά τους και να ξεχάσετε την ύπαρξη τους – δεν έχετε ανάγκη από την κακή ενέργεια που εκπέμπουν!

Ο φίλος δεν προδίδει. Ο φίλος δεν χαίρεται με την λύπη σας αλλά ούτε και λυπάται με την χαρά και την ευτυχία σας. Ο πραγματικός φίλος δεν θέλει ποτέ να σας πληγώσει και να σας εξευτελίσει. Δυστυχώς , υπάρχουν και άνθρωποι χωρίς αξίες και χωρίς ηθική που θα σας φερθούν με αυτό τον τρόπο γιατί δεν μπορούν να αντέξουν την χαρά σας. Μην αισθάνεστε κακία γι αυτούς. Είναι απλά αξιολύπητοι. Προστατεύστε τον εαυτό σας από αυτούς, απομακρυνθείτε και αφήστε την ζωή να τους δώσει αυτό που πραγματικά τους αξίζει. Και τη επόμενη φορά μην ξεχάσετε να είστε πιο επιλεκτικοί για τα άτομα που χαρακτηρίζετε ως φίλους σας...
Πηγη :Από : Sxeseis_Friends