Κυριακή 9 Ιουνίου 2013

Πως αντιμετωπίζω την ζήλια;



Τι κάνουμε όταν η ζήλια που και μου μας χτυπάει την πόρτα; Το φαινόμενο της ζήλια παρατηρείται σε όλα τα ζευγάρια σε κάποια στάδια της ζωής τους. Μερικές το φορές το πρόβλημα που δημιουργείται μοιάζει ανυπέρβλητο αλλά με λίγη καλή προσπάθεια μπορείτε να μάθετε να αντιμετωπίζετε τους πρώην και τις πρώην αδιάφορα και χωρίς να σας επηρεάζουν.




Μερικοί άνθρωποι (οι τυχεροί της παρέας ) εκ φύσεως δεν είναι ζηλότυποι και σπάνια εκδηλώνουν το φαινόμενο της ζήλιας κατά την διάρκεια της ζωής τους. Για αυτούς όμως που πραγματικά η ζήλια έχει γίνει καθημερινό πρόβλημα που τους χαλά την διάθεση αλλά και την ίδια την σχέση , πρέπει να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα! Αρχικά , το άτομο που ζηλεύει πρέπει να εντοπίσει ποιος παράγοντας του προκαλεί την ζήλια. Ζηλεύει κάποιον /α πρώην ; Ζηλεύει οποιοδήποτε άτομο του αντίθετου φύλου που πιθανό να συναναστραφεί με τον / την σύντροφο του; Ανακαλύπτοντας την αιτία της ζήλιας , βάζουμε τις βάσεις για την αντιμετώπιση της και μπορούμε έτσι καταλήγοντας στο τι την προκαλεί , να εφαρμόσουμε και τις ανάλογες συμπεριφορές για να την περιορίσουμε και τελικά να την εξαλείψουμε.


Η ζήλια συνήθως προκαλείται από ένα γεγονός , μια πράξη του /της συντρόφου μας , ή ένα άλλο άτομο εκτός σχέσης. Πρέπει λοιπόν να διερευνήσουμε , τι συνέβηκε την πρώτη φορά που πιάσαμε τον εαυτό μας να αισθάνεται αισθήματα ζήλιας για τον / την σύντροφο μας. Τι έγινε λοιπόν που θεωρείται το σημείο μηδέν στην ζήλια μας ; Μήπως κάποιος σας είπε κάτι για τον / την σύντροφο σας που σας ενόχλησε; Μήπως ένας /μια πρώην ξαφνικά φέρθηκαν σας παραπάνω από πρώην ; Μήπως ο /η σύντροφος σας έκανε κάτι σε σχέση με το αντίθετο φύλο που σας έκανε να νιώσετε ζήλια; Αναρωτηθείτε και θυμηθείτε με όσο μεγαλύτερη σαφήνεια είναι δυνατόν.

Αφού ρωτήσετε τον εαυτό σας τις πιο πάνω ερωτήσεις θα καταλήξετε στο γιατί προκλήθηκε αρχικά η ζήλια και η καχυποψία σε σχέση με τον / την σύντροφο σας. Υπάρχει και το ενδεχόμενο , του να συνειδητοποιήσετε ότι δεν υπήρξε κανένας σοβαρός λόγος αλλά ότι εσείς έχετε την τάση να ζηλεύετε χωρίς ιδιαίτερες αιτίες.

Αν σας ενόχλησε άτι που έκανε ο /η σύντροφος σας , τότε προσπαθείτε να καθορίσετε τους λόγους για τους οποίους συμπεριφέρθηκε με αυτό τον τρόπο και τι ακριβώς επηρέασε εσάς. Μήπως είδατε μια παρόμοια συμπεριφορά σε κάποια προηγούμενη σας σχέση ; Μήπως ο / η σύντροφος σας ξεπέρασε κάποιο όριο που έχετε εσείς στο μυαλό σας σε σχέση με την μεταξύ σας σχέση και που ο / η σύντροφος σας δεν το γνώριζε ; Μόλις έχετε κατανοήσει πλήρως τους λόγους , τότε κάντε μια συζήτηση με τον / την σύντροφο σας και εξηγείστε του / της τι συνέβη. Μπορεί όλα να είναι μια παρεξήγηση που θα λυθεί εύκολα και γρήγορα. Εξηγώντας στον / στην σύντροφο σας τους λόγους που η συμπεριφορά του / της σας επηρέασε θα αποφύγετε την δημιουργία τέτοιων παρεξηγήσεων και στο μέλλον. Μιλήστε ανοικτά!


Αν ένα τρίτο άτομο ευθύνεται για τα συναισθήματα ζήλιας που σας δημιουργήθηκαν , προσπαθήστε να καταλάβετε ποια ήταν τα κίνητρα και οι σκοποί του ατόμου αυτού για να σας πει κάποια αρνητικά λόγια για τον /την σύντροφο σας ή ακόμα χειρότερα για να φλερτάρει τον /την σύντροφο σας επιδεικτικά μπροστά στα μάτια σας. Πριν καταλήξετε σε οποιοδήποτε συμπέρασμα , ρωτήστε και την γνώμη του / της συντρόφου σας. Εάν η στάση του τρίτου ατόμου απέναντι στον / την σύντροφο σας , σας ενοχλεί συστηματικά συζητήστε το και πάλι με τον / την σύντροφο σας και αποφασίστε με ποιο τρόπο θα χειρίζεστε και θα συμπεριφέρεστε σε αυτό το άτομο από δω και στο εξής.

Να θυμάστε πάντα ότι η ζήλια είναι το αποτέλεσμα κάποιας ανασφάλειας που μπορεί να αισθάνεστε για τον εαυτό σας ή για την σχέση σας γενικότερα. Αν επικεντρωθείτε στο να ενδυναμώστε την αυτοπεποίθηση σας ή την σχέση σας τότε θα καταλάβετε ότι η ζήλια θα περιοριστεί στο ελάχιστο. Και η δική σας , αλλά και του / της συντρόφου σας.